Find Your Why

VERBIND MENSEN En verscherp je missie

Voor teams

Simon Sinek zegt het al: ‘start with why’. Weet jij waar de organisatie in de kern écht voor staat? Een heldere Why geeft richting aan je HR-beleid, schept verbintenis tussen collega’s en helpt om je te positioneren in de markt. Waarvoor komen jullie ‘s ochtend je bed uit?

Het ontdekken van de ‘Why’ en ‘How’ vormt een mooi startpunt voor het aanscherpen van de visie en missie. De ‘Why’ staat voor de impact en contributie aan de wereld, de ‘How’ is hoe je die impact tot leven brengt (je uitgangsprincipes). De ‘What’ zijn de activiteiten die je praktisch gezien doet. Hoewel een Why identiek kan zijn tussen twee organisaties, zit je unieke vingerafdruk in de combinatie van deze Why, How en What.

People don’t buy what you do, they buy why you do it – aldus Simon Sinek in zijn wereldberoemde TED- talk:

Ik heb meerdere sessie geleid, en uiteraard ook voor mijn eigen business de Why onderzocht. Mijn Why biedt mij een ankerpunt – het is de zin waar ik steeds naar terugkeer als ik moet kiezen tussen welke opdracht ik wel of niet accepteer: ‘Helpt dit mij dichter bij mijn missie te volbrengen en krijg ik er energie van?’ Het is de bron en diepere motivatie waarvanuit ik werk en geeft mij houvast op het moment dat zaken wat minder gaan. Trouw blijven en leven naar je waarden, is wat geluk brengt. Doelgericht leven is iets anders dan waardevol leven.

Vertellen wat je doet is vaak niet moeilijk, vertellen waarom je iets doet is al lastiger – maar hierin zit wel de onderscheidingskracht tussen jouw organisatie en al die andere. Als collega’s echt ambassadeur worden van je organisatie vergroot je je concurrentiepositie. Persoonlijk beklijft een goed gesprek over waarom iemand iets doet, en iemand die vanuit zijn/haar onderbuik praat, beter, dan iemand die gewoon zijn/haar functietitel vertelt. Het is het why-niveau waarop je echt ‘klikt’ met een ander.

Wat levert een ‘Find Your Why’-sessie op?
Met een Why-sessie ontdek je de rode draad, en daarmee de diepere motivatie (visie, bestaansrecht) van jouw onderneming. Een sessie leidt tot:

  • input voor formuleren of aanscherpen van de visie en missie,
  • commitment vanuit de organisatie hierop (co-creatie),
  • teambuilding: mensen maken kennis met elkaars drijfveren en diepere motivatie waarom ze voor de organisatie (of dit team) werken.
  • je creeert ambassadeurs van je organisatie. Mensen die weten waarom ze doen wat ze doen, (én in staat zijn dit te verwoorden!), zijn interessante gesprekspartners en communiceren een (consistente) boodschap.
Hoe werkt een ‘Find Your Why’-sessie?
De sessie is gebaseerd op de officiële methodiek van Simon Sinek. We maken gebruik van de storytellingwerkvorm – de reden waarom je voor een team of organisatie werkt, komt vaak vanuit een plek van betekenis.

Kosten & Tijdsinvestering:
Een teamsessie duurt ongeveer 4 uur (dagdeel). Kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers (klein team of grote groep), maar start bij €750,- (excl 21% btw).

Ben je zzp’er en wil je met een individuele sessie op zoek naar de kern van jouw (toekomstige) onderneming? Bekijk hier de ‘Find Your Why-sessie (individuen)’

Ergens weet je wel wat je ‘why’ is, maar zie ‘m maar eens boven water te krijgen. Door met een prettige luisteraar én doorvrager als Femke aan te slag te gaan, heb ik de basis onder dat wat ik doe scherp gekregen. Heel waardevol om die rode draad te pakken te krijgen! Intensief, open sfeer, en de nodige ‘nazorg’ – met zo’n sessie kan ik echt verder. Femke van der Wijk

Eigenaar, Conceptualist & Tekstschrijver, Studio Vander

Het was vooral een prettige bevestiging, en voelde als scherpstellen, als met de lens van een camera: ik herken wat ik zie, maar het beeld verscherpt. Wat ik doe heeft andere én betere woorden gekregen. Elien van Helden

Facilitator, Eigenaar van Goed Idee Lien!, Noorderpark Trust

Gerelateerde workshops

Benieuwd of deze Why-sessie is wat je zoekt? Bel me vrijblijvend voor gratis advies.

Femke Deckers | 06 – 43 98 61 70 | Amsterdam
femke@decreatievewerkvloer.nl

Pin It on Pinterest

Share This